Medische Encyclopedie – Voorbeeldwebsite Apotheek – Amsterdam

Voorbeeldwebsite Apotheek

Medische Encyclopedie

Inhoud

permetrine op de huid

Permetrine doodt insecten, zoals luizen, eitjes van luizen en schurftmijt.

Het is te gebruiken bij schaamluis, schurft en soms om besmetting met malaria te voorkomen.

Wat doet permetrine op de huid en waarbij gebruik ik het?

Schaamluis

Verschijnselen
Een besmetting met schaamluis, krabluis of platluis bevindt zich in het schaamhaar, het haar tussen de benen, op de binnenkant van de dijen en rond de anus. Soms ook in het haar van de oksels of wenkbrauwen of in borsthaar, baardhaar of wimpers.

Schaamluis kunt u merken aan jeuk, maar dit ontstaat niet meteen. Bij een eerste keer schaamluis treedt vaak niet eens jeuk op. Wie vaker besmet wordt, krijgt eerder jeuk. Soms ontstaat een blauwachtige uitslag.

Soms kunt u eitjes (neten) vinden op de haren dicht bij de huid. Het zijn witte eitjes, kleiner dan een millimeter. De luizen zelf zijn plat, grijs en één tot twee millimeter groot.

Oorzaak
Besmetting vindt plaats via seksueel contact, handdoeken en beddengoed. Een schaamluis leeft van mensenbloed. Bij het bijten geeft hij wat speeksel af, waardoor het bloed minder snel stolt. Een allergische reactie op dat speeksel veroorzaakt jeuk.

Werking
Permetrine doodt luizen en neten. Het werkt zeer goed tegen luizen en goed tegen neten, maar er kunnen na afloop nog enkele neten in leven zijn. Verwijder daarom de dode luizen en neten met een netenkam. U kunt het schaamhaar ook afscheren. Daarmee verdwijnen de meeste neten. De werking van dit medicijn houdt enkele dagen aan.

Lees meer over schaamluis . “

Schurft

De schurftmijt is een zeer klein insect, niet of nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Het graaft gangen onder de bovenste huidlagen. Hierin zet de mijt haar eitjes uit.
Een schurftmijt zit het liefst tussen de vingers, in de buigzijde van de polsen, in de oksels, in de taille, op de voeten en op de enkels.

Bij mannen verder vaak op de penis en bij vrouwen rond de tepels. Bij kleine kinderen die zijn besmet, zitten ze vaak in de voetzolen of op het hoofd.

Verschijnselen
Schurft kunt u merken aan jeuk, maar dit ontstaat niet meteen. Het kan weken duren voor u voor het eerst jeuk krijgt. Wie vaker besmet wordt, krijgt eerder jeuk. De jeuk is een allergische reactie op de schurftmijt.

De blaasjesvormige gangen kunt u herkennen aan rode, ontstoken lijntjes onder de huid. Door ze open te krabben verspreidt de schurftmijt zich, bijvoorbeeld naar andere personen.

Oorzaak 
De schurftmijt heeft meerdere minuten nodig om van het ene lichaam op het andere over te gaan. Daarom kan een besmetting plaatsvinden via vaak of lang (langer dan 15 minuten) huidcontact met anderen. Dat kan bijvoorbeeld tussen familieleden en bedgenoten, maar bijvoorbeeld ook tussen vriendjes op school. Besmetting kan ook plaatsvinden via kleding of beddengoed.

Behandeling en werking
U kunt permetrine voor op de huid gebruiken tegen schurft. Dit medicijn doodt de schurfmijt en de eitjes hiervan. 

Lees meer over schurft . “

Malaria

Door de malariamug op afstand te houden, kunt u een besmetting met malaria voorkomen. Permetrine wordt wel gebruikt om muskietennetten, klamboes, in te drenken. Het doodt muggen.

Lees meer over malaria . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Jeuk, roodheid en irritatie

    Gebruik dit medicijn niet op een beschadigde huid of op de wimpers. Bij infectie van wimpers de luizen en eitjes met een pincet verwijderen.

    Gebruikt u dit medicijn tegen schurft? De jeuk kan erger worden in het begin. Dat is normaal en komt omdat de schurftmijt doodgaat. Het duurt 3-4 weken voordat de jeuk voorbij is. Heeft u daarna nog last? Neem contact op met uw arts.

  • Branderig of stekend gevoel, zwelling, huiduitslag en droge huid

    Deze verschijnselen kunnen bij toepassing tegen schurft tot vier weken na de behandeling voortduren. Het is niet altijd duidelijk of deze verschijnselen door de schurft komen of door permetrine. Na de behandeling kunt u namelijk nog tot vier weken last hebben van jeuk door allergische reacties op achtergebleven resten van de schurft.

  • Vreemde gevoelswaarnemingen op de huid, zoals kriebelingen, jeuk en tintelingen

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Bij toepassen tegen schaamluis: pijn en tintelingen

  • Lichte vlekken op de huid

  • Hoofdpijn

  • Misselijkheid

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan roodheid, jeuk en galbulten.

    Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor permetrine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik permetrine op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Dit medicijn komt via uw huid in een heel kleine hoeveelheid in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig bij het kind komen.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft.
Bij schurft: smeert u dit medicijn op of rond de tepel? Maak dan voor de borstvoeding uw tepel schoon met (afgekoeld gekookt) water.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Crème tegen schaamluis

  • Gebruik bij voorkeur plastic handschoenen bij het aanbrengen. Vooral als u de crème bij een ander aanbrengt.
  • Smeer de crème op de schaamhaar, binnenkant van de dijen en rond de anus. Zijn okselhaar, borsthaar, baardhaar of de wenkbrauwen ook besmet? Smeer de crème daar dan ook. Zorg dat de crème niet op de slijmvliezen van vagina, ogen, mond, oren, neus of wondjes komt.
  • Was na het smeren uw handen of smeer de crème met wegwerphandschoenen.
  • Laat de crème 8 tot 12 uur laten inwerken.
  • Was of douche daarna met lauwwarm water en zeep. Ga niet in bad, want dan kan uw lichaam dit medicijn te veel opnemen.
  • De behandeling indien nodig na 1 week herhalen.

Crème of gel tegen schurft

  • Als u de crème of gel bij een ander smeert: gebruik dan wegwerphandschoenen.
    Smeert u dit medicijn bij uw kind? Kijk dan bij de kindertekst – Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?
  • Wilt u douchen of in bad? Doe dat niet vlak voor u dit medicijn gaat smeren, maar laat uw huid minimaal 1 uur afkoelen na het baden of douchen. Uw huid moet schoon en goed droog en afgekoeld zijn als u dit medicijn smeert. Knip ook uw nagels kort.
  • Smeer dit medicijn ’s avonds op het hele lichaam, behalve het hoofd. Dus vanaf de kaakrand tot onder de voetzolen. Smeer vooral goed op de plaatsen tussen de vingers, onder de nagels en in lichaamsplooien (zoals de oksels en bilnaad). Laat iemand anders uw rug insmeren.
    Smeer het ook op de penis en schaamlippen, maar NIET op de slijmvliezen, zoals binnenkant van schaamlippen, de vagina, eikel, ogen, mond of neus. Laat het medicijn ook niet in de oren of wondjes komen.
  • Bent u ouder dan 65 jaar? Smeer dit medicijn dan ook op uw gezicht, oren en behaarde hoofdhuid.
  • Laat na het smeren de crème of gel op uw handen zitten, als u deze bij u zelf heeft aangebracht. Dus was uw handen in dat geval niet.
    Moet u toch uw handen wassen, bijvoorbeeld na een toiletbezoek? Smeer dan uw handen opnieuw in.
  • Crème: 8 tot 12 uur laten inwerken.
  • Gel: 8 tot 14 uur laten inwerken.
  • Was of douche daarna met lauwwarm water en zeep. Ga niet in bad, want dan kan uw lichaam dit medicijn te veel opnemen.
  • Meestal moet u de behandeling na 7 dagen herhalen. Lees hieronder bij “Hoe lang?” of u de behandeling moet herhalen.

Als u schurft heeft, dan komt dat ook vaak voor bij uw huisgenoten en bedpartners. Zij moeten tegelijk worden behandeld, ook als ze geen klachten hebben.

Voorkom nieuwe besmettingen

  • Alle spullen van stof die u de laatste 3 dagen heeft gebruikt moet u ook grondig schoonmaken om een nieuwe besmetting te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan beddengoed, kleding, handdoeken, mutsen, sjaals, hoofddoeken, knuffels enz.
  • Trek wegwerphandschoenen aan en verzamel deze spullen.
  • Was ze op 60 graden of doe ze 3 dagen in afgesloten vuilniszakken. Zet de vuilniszakken in een aparte ruimte waar het minimaal 18 graden is.
  • Stofzuig alles van stof wat niet in de wasmachine of in vuilniszakken kan. Zoals de bank, stoffen stoelen, het tapijt en de hondenmand.
  • Herhaal dit zo nodig na 7 dagen, samen met de behandeling.

Wanneer?
Het handigst is het om dit medicijn ’s avonds voor het slapen gaan te smeren, zodat het haar of de huid opgedroogd is als u naar bed gaat. In de ochtend wast u dan dit medicijn van uw huid.

Wilt u met permetrine een muskietennet behandelen? Doe dat dan elk halfjaar of na wassen van het net. Als u het net in een gesloten plastic zak bewaart, is het tot een jaar na de behandeling nog goed.

Hoe lang?

Schaamluis
Meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kunt u de behandeling na 1 week herhalen.

Schurft

  • U heeft 2 behandelingen nodig. De tweede behandeling herhaalt u 7 dagen na de eerste. Bij een bepaalde vorm van schurft is soms een derde behandeling of meer nodig. Dat kan samen met andere medicijnen.
  • Bent u een huisgenoot of heeft u seks gehad met iemand die schurft heeft? Dan krijgt u 2 behandelingen, ook als u geen klachten heeft.
  • Heeft u geen klachten, maar bent u wel in contact geweest met iemand die schurft heeft? Dan bepaalt uw arts of u 1 of 2 behandeling(en) krijgt.

De jeuk door de schurftmijt kan nog 3 tot 4 weken duren. Het gaat vanzelf over en hoeft niet te betekenen dat de schurftmijt nog leeft. De jeuk kan zelfs erger worden in het begin omdat de schurftmijt doodgaat. Duurt de jeuk langer dan 4 weken? Neem dan contact op met uw arts.

Terug naar overzicht