Medische Encyclopedie – Voorbeeldwebsite Apotheek – Amsterdam

Voorbeeldwebsite Apotheek

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > natriumlaurylsulfo-acetaat met sorbitol in klysma

Inhoud

natriumlaurylsulfo-acetaat met sorbitol in klysma

Natriumlaurylsulfo-acetaat heeft een laxerende werking. Sorbitol werkt enigszins laxerend.

Het is te gebruiken bij verstopping. Het wordt ook gebruikt om het laatste deel van de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of darmoperatie.

Wat doet natriumlaurylsulfo-acetaat met sorbitol in klysma en waarbij gebruik ik het?

Verstopping

Verschijnselen
Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. Sommige mensen hebben drie keer per dag ontlasting, anderen maar een paar keer per week.

U heeft last van verstopping als de ontlasting minder vaak komt dan u gewend bent. Bij verstopping is de ontlasting hard en droog. De ontlasting kan ook pijnlijk verlopen.

Een verstopping kan ontstaan door de ontlasting te lang op te houden, te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, te weinig lichaamsbeweging, stress of spanning en door een aantal medicijnen.

Als u een aantal dagen geen ontlasting heeft gehad, kan de ontlasting zeer hard en pijnlijk zijn.

Behandeling 
Natriumlaurylsulfo-acetaat is geschikt als de ontlasting aan het eind van de darm ingedikt en erg hard is geworden. De ontlasting gaat er dan moeilijk uit en bij aandrang heeft u veel pijn aan de poepgat. Dit medicijn maakt de harde ontlasting zacht, waardoor het makkelijker het lichaam verlaat.

Nadat u de harde ontlasting kwijt bent, kunt u proberen verdere verstopping te voorkomen. Bijvoorbeeld door meer groente en volkorenproducten te gebruiken, minimaal anderhalve liter vocht per dag te drinken, te bewegen en stress te vermijden.

Eventueel kunt u tijdelijk een mild laxeermiddel, zoals lactulose, gebruiken. Als dit onvoldoende helpt, neem dan contact op met uw arts. Dit klysma is niet geschikt om langdurig te gebruiken bij verstopping.

Geef dit medicijn alleen aan kinderen of zieke mensen als uw arts of apotheker dat adviseert. De oorzaak van de verstopping moet bij hen eerst worden onderzocht.

Werking en effect
Het klysma maakt de harde ontlasting zacht, waardoor de ontlasting snel en met minder pijn komt. De ontlasting komt meestal binnen vijf tot twintig minuten op gang.

Andere toepassingen
Dit klysma wordt ook gebruikt om het laatste deel van de darm, het rectum, schoon te maken vlak voor een ingreep of onderzoek.

Als u de ontlasting niet kunt ophouden (feces-incontinentie), kunt u dit klysma gebruiken om regelmatig het rectum schoon te maken.

Lees meer over verstopping . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

Gebruik dit medicijn niet als u last heeft van een plotseling opkomende hevige buikpijn. Deze hevige buikpijn kan het gevolg zijn van een blindedarmontsteking of een acute darmafsluiting. In deze gevallen kan het gebruik van dit medicijn de situatie juist verergeren.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Lichte irritatie van de anus.

    Dit verdwijnt weer binnen enkele uren. Als u last heeft van kloofjes in de anus, kunt u hier meer last van krijgen. Overleg dan eerst met uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik natriumlaurylsulfo-acetaat met sorbitol in klysma gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.
Er zijn wel medicijnen die verstopping als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil, plastabletten en sommige laxeermiddelen als u deze langdurig gebruikt.

Als u twijfelt of de verstopping door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U mag alles eten. Houd er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Veel drinken en een vezelrijk dieet, zoals groente, fruit en volkorenproducten, kunnen juist een gunstig effect hebben.

Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij verstopping.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig voor korte tijd gebruiken als u zwanger bent. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Verwijder het dopje. Knijp een druppeltje uit de tube. Dit maakt de tuit een beetje vettig, waardoor u deze makkelijker kunt inbrengen.
  • Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus (het poepgat).
  • Knijp de tube zo veel mogelijk leeg en trek deze weer uit het poepgat. Houd de tube ingedrukt als u hem terugtrekt. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer terugvloeit in de tube.
  • Er blijft altijd een beetje vloeistof achter in de verpakking. Dit is normaal, de ingebrachte hoeveelheid is voldoende voor de werking.
  • Blijf na het inbrengen zo mogelijk nog vijf tot tien minuten liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uit komt.

Wanneer?
U kunt het laxeermiddel gebruiken op elk tijdstip van de dag, maar houd er rekening mee dat de ontlasting (poep) snel, binnen vijf tot twintig minuten, kan komen.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn af en toe gebruiken bij ernstige verstopping door harde ontlasting. Het is niet geschikt om continu (bijvoorbeeld dagelijks) te gebruiken. Gebruik dit medicijn daarom niet langer dan 14 dagen. Daarvoor zijn andere laxeermiddelen, zoals lactulose, geschikter.
Probeer bij chronische verstopping echter eerst de klachten te verminderen door uw leefpatroon aan te passen.
Heeft u dit medicijn vaak nodig? Overleg met uw arts of er voor u een betere oplossing voor uw verstopping is.

Terug naar overzicht